Siirry sisältöön

Palvelut ja hinnasto

Oikomishoito

Oikomishoitoja voi tehdä lapsena ja aikuisena. Useimmissa tapauksissa kasvuiässä tehdyissä hoidoissa päästään kuitenkin parempaan tulokseen kuin aikuisiässä tehdyissä hoidoissa.

Purentavirheestä riippuen käytetään erilaisia hoitomenetelmiä. Aikuisilla kysymykseen tulee ensisijaisesti kiinteäkojehoidot. Helpoimmissa tapauksissa voidaan tehdä ns. kalvohoitoja.

Perushammashoito

Perushammashoito on olennainen osa suun ja hampaiden hyvinvointia. Säännöllinen käynti hammaslääkärin tarkastuksessa luo pohjan suun ja hampaiden terveydelle. Hampaat kannattaa tarkastuttaa säännöllisesti, vaikkei niissä olisi oireita. Tarkastus auttaa havaitsemaan mahdolliset alkavat oireet suussa jo varhain. Tällöin niihin on mahdollisuus puuttua ajoissa ennen kuin ongelmat muodostuvat suuremmiksi ja ovat hankalampia korjata.

Hammaslääkärin tarkastuksessa kartoitetaan hampaiden, ikenien ja limakalvojen tilanne. Tarvittaessa tutkimusta täydennetään digitaalisin röntgenkuvin, jotta hampaiden kunnosta saadaan tarkka ja luotettava käsitys.

Parodontiitti eli hampaiden kiinnityskudossairaus

Parodontiitti on plakkivälitteinen krooninen suun tulehdussairaus, joka tuhoaa hammasta ympäröivää ienkudosta, hammasta luuhun kiinnittäviä säikeitä ja leukaluuta. Ientaskuun kertyvät bakteerit aloittavat tulehdusketjun, jossa isäntävasteella on myös suuri merkitys. Tulee syventyneitä ientaskuja, jotka ovat oivallisia paikkoja bakteerien lisääntyä. Jos tulehdus jatkuu hoitamattomana, hammas alkaa liikkua ja lopulta se voi irrota. Parodontiitti voi koskea vain yhtä hammasta, mutta pahimmillaan se voi vaurioittaa koko hampaistoa.

Suuhygienistipalvelut

Suuhygienisti on suun terveyden edistämisen sekä hammas- ja suusairauksien ennaltaehkäisyn asiantuntija. Suuhygienisti vastaa suun hyvinvoinnin ylläpidosta ja erityisesti ienongelmien ennaltaehkäisystä. Suuhygienistin erikoisalaa ovat myös hampaiden erilaiset puhdistukset ja hampaiden valkaisu.

Leukanivel- ja purentavaivat

Purentavaivat ovat hyvin tavallinen ja usein hetkittäinen ongelma. Virheellinen purenta voi aiheuttaa toimintahäiriöitä ja kipua hampaiden, purentalihasten ja leukanivelten alueella.

Tyypillisiä oireita ovat hampaiden aristaminen ja kuluminen, niska- ja hartiaseudun kipu, päänsärky, suun rajoittunut avaaminen tai leukanivelten naksuminen. Hampaat voivat myös lohkeilla purentavaivojen takia. Purentavaivoihin on monia syitä. Esimerkiksi stressi voi olla laukaiseva tekijä ja se voi aiheuttaa yöllistä hampaiden narskuttelua. Myös jotkut yleissairaudet voivat altistaa purentavaivoille, esim. reuma.

Purentavaivat voivat olla ohimeneviä, eivätkä aina vaadi hoitoa. Oireiden ja hammaslääkärin tutkimuksen perusteella selvitetään, johtuvatko vaivat purentalihaksista, leukanivelistä tai molemmista. Tarvittaessa käytetään myös kuvantamistutkimuksia.

Hoidon tavoitteena on kipujen vähetäminen ja normaalin toiminnan palauttaminen. Hoito aloitetaan yleensä purentakiskohoidolla. Purentakisko vähentää hampaiden narskuttelun aiheuttamia kulumia, puremalihasten rasitusta ja estää leukanivelen ylikuormitusta. Purentakisko auttaa purentalihaksia rentoutumaan. Purentakiskohoitoon voidaan yhdistää myös suuhygienistin antamaa purentalihashierontaa. Joissakin tapauksissa purennan hionta tai tasapainottaminen esim. muovilisäysten avulla voi olla tarpeellista. Myös oikomishoitoa tai proteesihoitoa voidaan tarvita.

Kirurgia

Hammaskirurgia kattaa muun muassa hampaiden kirurgiset poistot, suun alueen kasvainten leikkaushoidot sekä erilaisten infektioiden kirurgiset hoidot. Yleisimmät suukirurgiset toimenpiteet ovat hampaiden vaikeat poistot, implantti- ja luusiirreleikkaukset, juurenpään leikkaukset eli ns. resektiot ja koepalan ottaminen pehmyt- ja kovakudoksesta. Useimmat kirurgiset toimenpiteet ovat lyhytkestoisia, joten ne tehdään yleensä paikallispuudutuksessa.

Hammaspuutokset

Protetiikalla korvataan keinotekoisin menetelmin puuttuvia hampaita ja pehmytkudoksia. Protetiikkaan sisältyy myös vaurioituneiden hampaiden korjaaminen hammaskruunuilla tai laminaateilla. Hammaskruunu suojaa hammasta, jolloin sen pitkäaikaisennuste paranee. Kun omia hampaita on vielä jäljellä, voidaan yhden tai useamman hampaan tilalle rakentaa kiinteitä proteettisia ratkaisuja. Vaihtoehtoja voivat olla esimerkiksi hammasimplantit, keraamiset kruunut, keraamiset sillat tai osaproteesit. Mikäli omia hampaita ei ole jäljellä, vaihtoehtona voi olla kokoproteesi. Proteettisella hoidolla korjataan hammaspuutosten lisäksi myös purentaa ja palautetaan tasapaino hammaskaarelle. Tällä ehkäistään myös mahdollisia hammasvaurioita. 

Hampaat vaikuttavat puheen tuottamiseen, poskien ja huulten tukemiseen sekä ruoan pureskeluun. Puuttuvat hampaat heikentävät pureskelukykyä ja voivat aiheuttaa esteettistä haittaa. Ne aiheuttavat yleensä purennan epätasapainoa ja hampaat voivat kulua voimakkaasti, etenkin jos niitä on lukumääräisesti vähän. Näin ollen jäljellä oleviin hampaisiin aiheutuu lisärasitusta.  

Hammasimplantit: 

Puuttuva hammas voidaan korvata hammasimplantilla. Implanttihoito alkaa konsultaatiokäynnillä, jossa kartoitetaan hampaiston ja suun tilanne sekä käydään eri vaihtoehtoja läpi. Ennen implanttihoitoa hampaiden ja suun infektiot tulee olla hoidettu. Ennen hoidon aloittamista otamme tarvittavat röntgenkuvat (yleensä panoraamakuva). 

Implanttihoidon tavallinen kulku potilaalta vaatii yleensä viisi käyntiä: 

  • Konsultaatiokäynti 
  • Implantin asennus 
  • Implantin paljastusleikkaus n. 3-6kk implantin asennuksen jälkeen 
  • Hampaiston jäljennösten otto noin 2 vkoa paljastusleikkauksen jälkeen  
  • Valmiin implanttikruunun kiinnitys noin 2-4 vkoa jäljennösten oton jälkeen 

Potilas kutsutaan yleensä kontrolliin noin vuoden kuluttua implanttihoidon päätyttyä. 

Hammasimplantteina käytämme yleisimmin Straumann tai Astra Dentsply implantteja, mutta meillä on myös instrumentaatio seuraavilla systeemeille; Brånemark, Replace, Xive, Medentika sekä 3i.

Nukutushammashoito

Tarvittaessa hammashoito voidaan tehdä myös nukutuksessa. Tavallisin syy nukutuksessa tehtävään hammashoitoon on hammashoitopelko. Edellytykset nukutushammashoidolle käydään läpi yhdessä hoitavan hammaslääkärin sekä anestesialääkärin kanssa. Nukutushammashoidossa tehdään pääsääntöisesti kaikki toimenpiteet kerralla valmiiksi.

Anestesialääkäri ja -hoitaja valvovat, että nukut rauhallisesti koko hoidon ajan. Herättyäsi olosi voi olla hieman tokkurainen ja lepäilet vastaanotolla valvovan silmän alla ennen kotiin pääsyä.

Röntgenkuvaus

Röntgenkuvien ottaminen kuuluu osana hampaiston, leukojen ja leukanivelten tutkimukseen, diagnosointiin ja hoitoon. Vitadentissa on digitaaliset kuvantamislaitteet, joiden ansiosta saamme röntgenkuvat näyttöruudulle nopeasti. Digitaalisten laitteiden lisäksi meiltä löytyy myös panoraamaröntgen. Jokaisen panoraamakuvan lausuu röntgendiagnostiikkaan erikoistunut hammaslääkäri.

Hinnasto

Toimenpide
Viitehinta
Hinta Kela-korvauksen jälkeen
Hammas­tarkastus*
76 €
60,50 €
Hammas­röntgen, Bitewing-kuva sivualueelta
41,50 €
35,50 €
Panoraama­röntgen (sisältää radiologin lausunnon)
110,50 €
101,50 €
Hampaiden paikkaus, 1 pinta
88,50 €
78,50 €
Hampaiden paikkaus, 2 pintaa
150,50 €
133,50 €
Hampaiden paikkaus, 3 pintaa
172 €
153 €
Hammasterä tai -kruunu paikka-aineesta
226,50 €
203,50 €
Juurihoito, hampaan juurikanavien avaus ja laajennus / alkaen
132,50 €
119,50 €
Juurihoito, juurentäyttö, 1-juurikanavainen hammas
96 €
87 €
Puudutus
29 €
26 €
Hampaan poisto
104 €
94 €
Hammaskiven poisto suuhygie­nistillä 20-45 minuuttia
80€ - 131,50 €
75€ - 119€
Hammaskiven poisto hammas­lääkärillä, min. 20-45 minuuttia
86,50€ - 180,60 €
81,50€ - 168,60€
Hampaiden kevytvalkaisu
179 €
Hampaiden tehovalkaisu
269€
Soodapuhdistus
60 €
Hammasimplantti
Hinta alkaen 2340 €